
Te-ai gandit vreodata ca pentru a savura o ceasca de cafea consumi 132 de litri de apa? Sau pentru a te bucura de 1 baton de ciocolata se duc pe apa sambetei 1 720 de litri de apa? Iar cand iti inviti prietenii la cina si le prepari 1 kg de carne de vita amprenta de apa este de 15 415 de litri? Aceste informatii sunt reale, se regasesc in Ghidul Awake pentru apa al Comisiei Europene, iar campania CE a fost lansata anul trecut cu scopul precis de a evidentia efectele obiceiurilor de consum asupra mediului inconjurator.
Campania Generation Awake are ca mesaj principal “Consuma intelept si gandeste inainte de a alege. Alegerile tale fac diferenta”, incurajand cetatenii sa adopte obiceiuri de consum responsabile. Comisia Europeana (CE) a lansat in acest an o competitie video – “Imagine and win!”, pentru cetatenii europeni, pe tema consumului indirect de apa, in cadrul campaniei Generation Awake. Pentru concursul din acest an, participantii trebuie sa produca un clip video care sa demonstreze cantitatea de apa necesara pentru realizarea a 5 produse utilizate zilnic: cafeaua, ciocolata, berea, hamburgerii sau o pereche de pantofi.
Nu irosi apa
Indiferent ca participi sau nu la concursul initiat de CE poti invata cum sa economisesti apa. Ce inseamna sa eficientizezi resursele? Sa faci mai multe cu mai putin, minimizand impactul asupra mediului. Pentru aceasta trebuie actionat acum. Trebuie sa facem alegerile potrivite pentru a asigura o calitate a vietii, mai ales pentru generatiile viitoare. In primul rand trebuie sa ne schimbam modul de gandire si tiparele de comportament, atitudinea fata de alegerile noastre cu privire la resursele naturale. Este vorba de a consuma „diferit”, nicidecum de a consuma mai putin. De exemplu, ce-ar fi sa inlocuim mersul pe patru roti cu mersul pe doua roti? Kilogramele in plus se vor topi…Sau sa utilizam masina de spalat la capacitate maxima, si nu pentru doua rufe. Si factura la energia electrica va fi mai mica, cu siguranta. Sa fim sinceri, cati dintre noi inchidem robinetul in timp ce ne spalam pe dinti? Putini, cei mai multi irosim apa. Acestea sunt doar cateva exemple pentru eficientizarea resurselor si adoptarea unor obiceiuri de consum responsabile.
Ce este o amprenta de apa?
Amprenta de apa a unui produs reprezinta cantitatea totala de apa dulce utilizata pentru productia si consumul produsului respectiv. Aceasta este calculata prin combinarea volumelor totale directe si indirecte de apa utilizate de-a lungul ciclului de viata al produsului. De exemplu, atunci cand cumperi o plasa de cartofi de la piata, consumul direct de apa este reprezentat de apa utilizata pentru prelucrarea, spalarea si fierberea cartofilor. Consumul indirect se refera la toata apa utilizata de-a lungul lantului de aprovizionare pentru producerea acelor cartofi. Consumul indirect de apa este foarte important deoarece se refera la cantitatea ascunsa sau „virtuala” de apa care este necesara productiei de bunuri si servicii. De regula, consumul indirect de apa este mult mai mare decat cel direct, deoarece include procese care implica un consum intensiv de apa, cum ar fi irigarea culturilor. Poate nu ar strica sa ne invatam sa ne gandim si la amprenta de apa atunci cand folosim un produs alimentar.
1 felie de paine = 48 de litri de apa
Pentru cei mai multi dintre noi, painea face parte din dieta zilnica si nu exista motive ca acest lucru sa se schimbe. Insa este important sa stim cata apa se consuma pentru a face paine, pentru ca alegerile noastre legate de consumul acesteia sa fie mai bune. In majoritatea cazurilor, painea contine grau, care
necesita apa pentru a creste, in timp ce apa ca atare este utilizata ca ingredient in multe tipuri de paine. Cea mai buna modalitate de a mentine cat mai redusa posibil amprenta de apa a painii pe care o cumperi este aceea de a nu o irosi. Painea nu are o durata de conservare foarte indelungata, deci incearca sa nu cumperi cantitati prea mari. Daca in cele din urma te trezesti cu o cantitate prea mare, pastreaza o parte din ea in congelator si nu trebuie decat sa o decongelezi cu cateva ore inainte de a o manca. Iar daca ai chef de aventura, de ce sa nu incerci sa iti faci singur painea? O franzela gustoasa poate fi facuta doar cu faina, drojdie, sare si (putina!) apa.
1 kg de orez = 2 497 de litri de apa
Orezul este un aliment de baza in intreaga lume, insa productia acestuia presupune adeseori anumite costuri. Cei mai mari producatori de orez la nivel mondial sunt tari din Asia, precum India, Pakistan si Thailanda, unde deficitul de apa reprezinta o problema serioasa. Orezariile sunt irigate extensiv, adesea utilizandu-se apa din surse subterane sau de suprafata limitate, in timp ce poluantii industriali si agricoli au afectat calitatea apei in multe regiuni. Atunci cand cumperi orez, incearca sa il iei de la furnizorii angajati sa procure orez cultivat cu un impact mai redus asupra mediului, si anume fara apa provenita din zone cu stres hidric. Poti face acest lucru uitandu-te pe ambalaj sau vizitand site-ul web al furnizorului. Chiar mai indicat ar fi ca din cand in cand sa incerci sa gatesti ceva care sa aiba o amprenta de apa mai mica, cum ar fi cartofii.
1 mar = 82 de litri de apa
Unele procese precum cultivarea si spalarea fructelor sunt imposibile fara apa – insa chiar si asa putem contribui la utilizarea mai eficienta a apei. Primul si cel mai important pas este acela de a nu irosi fructe perisabile, cum ar fi merele, deoarece toata apa care a fost folosita pentru cultivarea acestora este irosita de indata ce acestea ajung la gunoi. De asemenea, incearca, atunci cand este posibil, sa cumperi fructe organice, la cultivarea carora se evita utilizarea pesticidelor care contribuie la poluarea apei.
1 kg de carne de vita (antricot) = 15 415 de litri de apa
Dintre toate alimentele, carnea are una din cele mai mari amprente de apa, iar carnea de vita aduce cele mai multe prejudicii. Apa direct consumata de catre bovine reprezinta numai o mica parte din amprenta de apa a carnii de vita; cea mai mare parte este necesara pentru cresterea culturilor, in special soia si porumb, care sunt ulterior utilizate pentru hrana animalelor. Atunci cand consumam carne de vita hranita cu astfel de culturi, utilizam efectiv de doua ori mai multa apa. Reducerea consumului de carne de vita este modul cel mai simplu si mai evident de minimizare a amprentei noastre de apa. Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa incetam cu totul sa mai mancam carne, trebuie doar sa ne gandim sa adaptam modul nostru de a gati, de exemplu sa adaugam rosii si legume intr-un sos pentru paste, mai degraba decat carne tocata. Atunci cand doresti sa mananci carne de vita, incearca sa cumperi carne provenita de la bovine hranite cu iarba, care au o amprenta de apa mai scazuta decat bovinele hranite cu porumb sau soia.
1 felie de branza = 152 de litri de apa
Precum in cazul carnii, produsele lactate sunt un alt aliment a carui productie necesita o cantitate semnificativa de apa. In cazul branzeturilor, apa este necesara in fiecare etapa a procesului de fabricatie – de la culturile care produc furaje pentru animale, pana la procesarea in sine a branzeturilor. Branzeturile sunt un aliment preferat pentru multi dintre noi, dar nu este obligatoriu sa le consumam zilnic. Prin reducerea consumului nostru de produse lactate, vom genera o cerere mai mica de apa si vom reduce presiunea asupra rezervelor.
1 pizza margherita = 1 216 de litri de apa
Atunci cand privesti o pizza margherita, nu te-ai gandi ca pentru producerea ei s-a consumat o cantitate insemnata de apa. De fapt, sunt multe moduri in care o pizza margherita utilizeaza apa. Sunt necesare cantitati ridicate de apa pentru cultivarea rosiilor si cresterea culturilor cu care sunt hranite vacile de lapte, care produc laptele pentru branza mozzarella. O buna modalitate de a minimiza impactul asupra apei al pizzei tale este aceea de a cumpara una preparata cu rosii organice, care nu necesita ingrasaminte azotate. Sau de ce sa nu iti cultivi singur rosiile si sa faci o pizza de la zero, economisind astfel apa utilizata in productia industriala de rosii?
1 hamburger = 2 393 de litri de apa
Painea si carnea de vita impreuna reprezinta unul din cele mai populare feluri de mancare inventate vreodata – hamburgerul. De asemenea, sunt doua produse pentru fabricarea carora se consuma o cantitate mare de apa. Pentru cresterea bovinelor este necesara mai multa apa decat in cazul oricarui alt animal, in timp ce graul produs pentru a face paine are nevoie de apa pentru a creste. Desigur, nu este nimic rau in a manca ocazional cate un hamburger, insa de ce nu inlocuiesti din cand in cand hamburgerul cu un burger vegetarian sau chiar cu unul cu pui, a carui productie necesita aproximativ de trei ori mai putina apa?
1 halba cu bere = 170 de litri de apa
Nu ai crede, insa volumul de apa consumat pentru a produce o halba cu bere este mult mai mare decat volumul de lichid din pahar. De fapt, etapa de fermentatie reprezinta numai o foarte mica parte din amprenta de apa a berii. Consumul principal de apa provine din cultivarea ingredientelor, cum ar fi hameiul si orzul, care sunt procurate din toate colturile lumii. Desigur, un consum putin mai mic de bere ti-ar reduce amprenta de apa, insa este de asemenea o idee buna sa cumperi, ori de cate ori este posibil, bere fabricata pe plan local, intrucat, daca faci o mica cercetare, poti fi sigur ca apa utilizata pentru fabricarea acesteia provine dintr-o sursa bogata.
1 ceasca cu cafea = 132 de litri de apa
Cafeaua este o bautura populara in intreaga lume, insa in special in Europa, unde se consuma mai bine de 3 milioane de tone anual! In cazul cafelei, problema este ca apa necesara producerii sale nu este apa europeana; este apa provenita din regiunile unde este produsa cafeaua, locuri precum America Latina si Africa, unde rezervele de apa sunt de obicei reduse. Unii producatori de cafea incep sa ia in serios problema deficitului de apa, asumandu-si angajamentul de a nu capta apa din regiuni cu stres hidric ridicat. Uita-te pe ambalajul cafelei tale sau pe site-ul web al producatorului sa vezi cum te poti implica in aceasta problema. De asemenea, de ce nu te gandesti sa inlocuiesti zilnic o ceasca cu cafea cu o ceasca cu ceai, care are o amprenta de apa mult mai redusa?
1 baton de ciocolata = 1 720 de litri de apa
Este greu de crezut ca numai pentru producerea unui singur baton de ciocolata se consuma peste o mie de litri de apa, insa daca ne gandim la ingredientele folosite pentru prepararea ciocolatei, lucrurile incep sa devina mai clare. Cacao, zahar, lapte si soia sunt doar cateva dintre acestea, fiecare avand o amprenta de apa ridicata. Cea mai mare parte din aceasta apa nu provine din Europa, ci din Africa, America de Sud sau Asia, adesea din regiuni afectate de stres hidric. Desigur, nu este nimic in neregula in a ne rasfata din cand in cand cu o ciocolata, insa ar trebui sa incercam cu totii sa reducem consumul de produse care contin culturi cu un consum intensiv de apa, precum zaharul sau soia. O data pe saptamana de ce sa nu inlocuiesti ciocolata cu un baton de cereale sau, si mai bine, cu un fruct?
Competitia din 2012 – “Imagine all the water”
Comisia Europeana a lansat “Imagine and win!”, o competitie video care are ca scop imbunatatirea eforturilor de crestere a gradului de constientizare in ceea ce priveste consumul sustenabil de resurse. Campania se concentreaza pe consumul indirect de apa (sau amprenta lasata asupra consumului de apa a produselor cotidiene) si face parte din campania Generation Awake. Fiecare cetatean poate contribui prin deciziile sale individuale luate in mod corect la conservarea resurselor naturale, la reducerea impactului asupra mediului inconjurator; dar nu numai atat: poate economisi bani, construind un drum catre un viitor sustenabil. Vrei sa participi la concurs? Trebuie sa realizezi un clip video care sa demonstreze cantitatea de apa necesara pentru realizarea a 5 produse de consum zilnic: cafeaua, ciocolata, berea, hamburgerii sau o pereche de pantofi. Concursul a inceput pe 10 septembrie 2012 iar inscrierile se pot face pana la data de 4 decembrie 2012. Detalii legate de competitie gasesti pe pe site-ul campaniei – http://www.imagineallthewater.eu/RO (butonul “Imagine & Win!”).