Cum previn / tratezDin lumePovesti XXLSanatate

Operația de micșorare a stomacului indicată în obezitate, remite și diabetul

Din ce în ce mai multe persoane care suferă de obezitate apelează la bisturiu pentru a scădea în greutate. Operația de micșorare a stomacului by-pass gastric, indicată în obezitatea morbidă, remite diabetul, susțin cercetătorii danezi, potrivit cărora cel puțin 7 persoane din 10 cu diabet zaharat de tip 2 pot avea beneficii pe termen lung.

Vezi și: Cum îi influentează pe adolescenți percepțiile despre propria greutate

Chirurgia nu era un tratament utilizat în diabetul de tip 2. Dar noul studiu danez ar putea face by-pass-ul gastric să fie luat în calcul, fiindcă s-a observat că unii diabetici intră în remisie și par să nu mai aibă boala după o astfel de intervenție. În acest studiu, în cazul a 27 la sută dintre persoanele cu diabet care au fost în remisie, boala a recidivat în timp de cinci ani cât au fost urmarite. Dar studiul a arătat că by-pass-ul gastric a redus la aproape jumătate complicațiile microvasculare care includ boli de rinichi, leziuni ale nervilor și probleme de vedere.

,,Pacienții cu obezitate și diabet zaharat de tip 2 ar trebui să beneficieze de o intervenție chirurgicală bariatrică de timpuriu în cursul bolii lor, când există încă o mare șansă de remitere a diabetului zaharat”, a spus dr. Lene Ring Madsen, de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca, autorul studiului.

Dr. Mitchell Roslin, directorul departamentului de chirurgie bariatrică de la Northern Westchester Hospital din Mount Kisco, New York, a analizat rezultatele studiului, care a inclus mai mult de 1100 de persoane care au avut bypass gastric în spitalele din Danemarca de Nord. Operațiile chirurgicale au avut loc între 2006 și 2015. 65% dintre pacienții cu diabet după intervenție chirurgicală au intrat în remisiune,  în medie în șase luni de la operație. La un an după intervenția chirurgicală, 74% au avut o remisie a diabetului de tip 2. În primii cinci ani după operație, rata de remitere a rămas la 70% sau mai mult. Cu toate acestea, persoanele din studiu, care au fost pe insulină înainte de intervenția chirurgicală au fost mai puțin probabil să intre în remisie. Oamenii care aveau mai puțin control asupra nivelului lor de zahăr din sânge au fost, de asemenea, mai puțin susceptibili să facă acest lucru. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani aveau mai multe probleme în a obține remiterea în comparație cu persoanele sub 40 de ani. Cei care au avut diabet de tip 2 pentru o perioadă mai scurtă de timp (mai puțin de 2,6 ani) au avut mai multe șanse de a obține o remisie.

,,Beneficiile intervenției chirurgicale nu pot fi trecute cu vederea. Chirurgia bariatrică este un tratament real pentru diabetul de tip 2, și a fost slab utilizată. Oamenii sunt speriați de diabet. Sunt speriați de orbire și amputări, iar acest studiu arată că intervenția chirurgicală bariatrică este un tratament care poate reduce aceste complicații cu 50%” , a spus dr. Mitchell Roslin, potrivit MedicineNet.com.

Deși acest studiu nu a analizat motivele pentru care bypassul gastric poate duce la remisia diabetului de tip 2, alte studii au sugerat că pierderea în greutate este un factor. Cercetătorii danezi cred că joacă un rol și restricția de calorii și modificările hormonale.

Vezi și: Ce tipuri de cancer apar mai frecvent la tinerii cu obezitate

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker