Cum si cat manancMancare

Obiceiurile alimentare ale copiilor din Delta Dunarii

Numarul copiilor din Delta Dunarii care au probleme cu greutatea crescuta este mic. Raportul “Sanatatea copiilor din zonele izolate din Delta Dunarii”, dat publicitatii in luna martie a acestui an, a scos la iveala faptul ca doar 6% dintre copii fac abuzuri alimentare.

Dar 11% dintre copiii din Delta nu au un program de masa la ore regulate. In plus, acestia lupta cu niste conditii de viata dificile, cum ar fi lipsa apei potabile, zona umeda, probleme de igiena, dificultatea accesului la servicii medicale de calitate. Ce alimente consuma, cat si cum a scos la iveala acest raport, care a folosit un chestionar cu ajutorul caruia a masurat frecventa alimentelor impartite pe mesele principale ale zilei (mic dejun, pranz si cina), precum si calitatea alimentelor utilizate impartite pe grupe de nutrienti.

Consumul de alimente la micul dejun

Fructele crude se regasesc la 50% dintre copiii din Delta in toate zilele saptamanii la micul dejun. Nici dulciurile consumate zilnic la prima ora a diminetii nu lipsesc din mesele a 57,1% dintre copii. Leguminoasele glucidice se regasesc la 84% dintre copii in toate zilele saptamanii. Cartofii prajiti si chipsurile au o pondere a consumarii lor de 100% de cinci ori pe saptamana. Mezelurile sunt consumate de 60% dintre copii de doua ori pe saptamana. In fiecare zi 58,8% dintre copii mananca fie unt, fie margarina, fie maioneza. 32,8% dintre copii beau in fiecare dimineata a saptamanii sucuri naturale si ceai.
Lactatele sunt consumate de toti intervievatii in fiecare dimineata, iar ouale de catre 14,3% dintre copii. Asadar, in Delta Dunarii se consuma o cantitate mare de proteine de origine animala in defavoarea alimentelor crude.

Pranz de prichindel pescar

Locuitorii Deltei pescuiesc si consuma peste. In cazul copiilor, 50% dintre acestia mananca de doua ori pe saptamana peste, iar 50% macar o data pe saptamana la pranz. In schimb, carnea de pasare se regaseste proportional distribuita in toate zilele saptamanii. Carnea rosie este proportional distribuita cu o frecventa de o data pana la sapte ori pe saptamana. Dulciurile se regasesc la masa de pranz la 50% dintre copii de cinci ori pe saptamana, restul consumand o singura data pe saptamana. In schimb, compotul desi e dulce, nu face furori, prichindeii din Delta il consuma o singura data pe saptamana. Supele si ciorbele sunt pe mesele celor mici de patru-sase ori pe saptamana. 50% din prichindei le sorb cel putin o data sau de doua ori pe saptamana. In fiecare zi in cazul a 52,5% dintre copii leguminoasele glucidice se regasesc la masa de pranz. Cartofii prajiti si chipsurile sunt servite la pranz de patru ori pe saptamana, in timp ce lactatele de cel putin trei ori pe saptamana. Concluzia in ceea ce priveste consumul de alimente la masa de pranz este urmatoarea: predomina proteinele, urmate de alimente crude.

Cina si mai bogata in proteine

Si daca la pranz se consuma destule proteine, la masa de seara 40% dintre copii au parte atat de fructe crude in toate zilele saptamanii, cat si de legume crude. Acelasi procent de micuti din Delta 66,7% consuma cartofii prajiti si mezeluri in trei seri pe saptamana. Sucurile artificiale sunt nelipsite seara de seara de pe masa a 66,7% dintre copii, sucurile naturale si ceaiul fiind baute intr-o proportie mai mica. Aproximativ 50% dintre copii le consuma de trei ori pe saptamana. 40% prefera compotul de doua ori pe saptamana. La masa de cina se observa o predominanta proteica de 52,8%, alimente crude de 32,1%, predominanta glucidica de 9,3% si lipidica de 5,7%.

Apa direct din Dunare

Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apa curenta si adesea nici apa potabila in gospodarii. Analiza pe localitati a conditiilor de locuire a pus in evidenta faptul ca doar in 4 cazuri (Chilia Veche, Maliuc, Pardina, Sf. Gheorghe) exista o retea de canalizare care sa asigure apa potabila necesara locuitorilor. De exemplu, in Patlageanca nicio gospodarie nu are apa curenta de la retea; toti locuitorii consuma apa din fantani, apa care nu e potabila; nici una nu are canalizare. In C.A. Rosetti 89,2% din gospodarii nu au apa curenta de la retea si doar 86,8% dintre locuitori consuma apa din fantani cu apa potabila, restul din retele. Obiceiul consumului de apa direct din Dunare, raportat in procente mari de catre subiecti, prezinta un risc deosebit mai ales in randul copiilor. Lipsa fantanilor cu apa potabila (sursa controlata) este un factor de risc care poate conduce la propagarea bolilor si a infectiilor, mai ales in cazul copiilor. Aproape 40% dintre copii au fost diagnosticati ca avand probleme de sanatate. Dintre acestia, 52% au o igiena orala deficitara si au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezinta o alta problema de sanatate, 17% dintre copiii examinati sufera de parazitoza intestinala. Rezultatul recoltarii exudatului faringian a fost pozitiv in cazul a 42% dintre prescolari.

Miscarea fizica arde caloriile

Desi in dieta copiilor din Delta Dunarii se regasesc si carbohidratii care provoaca dezechilibre metabolice si cresterea in greutate, acestia nu sunt grasi si nici obezi. Proportia copiilor din aceasta zona cu astfel de probleme nu este mare. Explicatia consta in gradul ridicat de activitate fizica pe care il realizeaza copiii in fiecare zi, date fiind conditiile de viata din mediul rural. Obiceiul bun de a face miscare in fiecare zi merita copiat de la copiii din Delta. Insa obiceiurile alimentare ale acestora, caracterizate prin anumite dezechilibre, pot afecta negativ starea de sanatate a copiilor. Una din consecinte o reprezinta existenta diverselor forme de anemie, constatata de medicii din zona.

5 sfaturi de la Organizatia Mondiala a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a intocmit o mini-lista cu sfaturi care ar trebui urmate pentru pastrarea unui echilibru in alimentatie.

1. Incercati sa ardeti la fel de multa energie pe cat acumulati prin alimentatie
2. Cresteti consumul de alimente vegetale, in special fructe, legume, leguminoase, cereale integrale si nuci
3. Limitati aportul de grasimi si ulei. Sunt de preferat grasimile nesaturate, care raman in stare lichida la temperatura camerei
4. Limitati consumul de zahar tos – un raport din 2003 recomanda mai putin de 10% zaharuri
5. Limitati sarea (sodiu) de consum din toate sursele.

In ceea ce priveste proportia principiilor alimentare, cifrele difera. Cele mai multe pareri sunt in favoarea unui raport optim intre carbohidrati, proteine si lipide de 3:1:1 sau altfel spus de 60%, 20% si 20%. Copiii care vor sa invete sa se hraneasca sanatos, pot citi manualul de nutritie pentru scolarii mici, lansat de Lygia Alexandrescu. Iar parintii trebuie sa se fereasca sa manance rahaturi, fiindca cei mici le vor urma exemplul.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close