Cum previn / tratezSanatate

Obezitatea, poarta de intrare in lumea diabetului

Articol de Alexandra Manaila

Obezitatea si diabetul merg la plimbare prin aceasta lume de brat. Medicii vorbesc din ce in ce mai des despre globesity, despre diabet, pandemii ale acestui secol, dar pacientii trec nepasatori pe langa cei doi inamici ai sanatatii. Romanii din fire nu sunt obisnuiti sa mearga la doctor decat atunci cand este ceva foarte grav, prin urmare de ce s-ar duce o data pe an sa-si testeze glicemia, sa-si masoare tensiunea arteriala si sa vada cum stau cu trigliceridele si colesterolul? Ei bine au toate motivele din lume s-o faca, mai ales daca au si cateva kilograme in plus.

Surplusul de greutate, risc major de diabet

Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%). Numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane, potrivit rezultatelor Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii,Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de SRDNBM, in perioada 2012-2014. Peste 60% din populatia generala este formata din supraponderali si obezi. 30% sunt obezi si in 3% din cazuri este vorba de o obezitate de gradul 3. Mai mult, din totalul pacientilor cu diabet de tip 2, aproape 90% sunt obezi. In topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla Sudul tarii, cu o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%. Regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii. Iar daca cifrele sunt seci, prea reci sa impresioneze pe cineva, cu siguranta povestile romanilor cu diabet sunt pline de emotie si adevar. Am stat de vorba cu trei tineri, doi dintre ei sunt sanatosi, ce-i drept s-au luptat cu kilogramele in plus si au in familie pe cineva cu diabet, cel de-al treilea sufera de diabet de 2-3 ani si incearca sa duca o viata echilibrata.

,,Daca as putea sa dau timpul inapoi, as renunta demult la zahar”

Laurentiu Andrei are 40 ani, este o persoana activa, joviala si optimista. In urma cu 2-3 ani a tinut o cura de slabire drastica si a dat jos 15 kg in trei luni. La inaltimea 1,92 m Laur cantarea initial 115 kg. Dar victoria pierderii kilogramelor in plus nu a savurat-o prea mult, fiindca in scurt timp a pus la loc aproape tot. ,,Am tinut dieta inainte sa am diabet si am ajuns la 100 kg, dar ulterior m-am ingrasat si am atins 112 kg. Tot atat cantaream si cand s-a declansat diabetul. Cu regimul de diabet am inceput sa mai slabesc si acum ma mentin pe la 103-105 kg”, a precizat Laurentiu Andrei. Tanarul stia de diabet de la mama sa, care sufera de aceeasi boala, asa ca nu s-a speriat foarte tare cand i-a iesit glicemia 350. ,,Intr-o zi am baut 9 litri de apa si incercam sa ma abtin. Consideram ca beau prea multa apa. A fost un semn de intrebare, a doua zi m-am dus la maica-mea care are diabet, am facut un test, aveam 350 glicemia si de acolo am mers direct la spital, nu am avut niciun semn inainte. Intr-adevar beam multa apa, dar consideram ca beau multa apa doar cand consumam 3 litri, 4 litri de apa, deja la 9 litri a fost cam mult… Am fost la spital, am facut un test de glicemie, si sange si urina si la fel era 350 asa ca m-au internat. Stiam despre ce e vorba in linii mari si nu m-am speriat. Maica-mea fiind diabetica stiam ca are o boala grea. Nu e cea mai placuta boala, dar o duci pe picioare”, a povestit Laur. Mama lui este deja insulinodependenta de multi ani, isi face doua prize de injectii. Si Laurentiu Andrei in prima faza a facut insulina si lua si medicamnte, apoi dupa ce glicemiile s-au imbunatatit, medicul i-a scos insulina, apoi si medicamentul si acum este doar pe regim, glicemia fiind 90-110. ,,Am inteles in spital mai bine ce inseama diabetul in realitate, am aflat de la doctori, m-am documentat, am mai discutat cu pacientii, am facut cursuri la Institutul Paulescu ca sa inteleg ce inseamna boala, m-am mai linistit si am inteles ca e vorba de o viata echilibrata, sa-ti tii foarte bine regimul si sa iei tratament. De cand am diabet nu am mai atins deloc zaharul, inainte mancam multe dulciuri zilnic, acum mananc dulciuri pe care mi le fac eu acasa cu fructoza si mult mai rar”, a marturisit Laur. Regimul de viata, orarul meselor i s-a schimbat radical tanarului. Pana sa fie diagnosticat cu diabet manca extrem de haotic, cand ii era foame, cand apuca, de cele mai multe ori masa principala era seara si recupera tot ce nu a mancat in cursul zilei. Manca foarte mult, manca prajeli, dulciuri si fast food. Practic a recunoscut ca nu a avut limita. Acum insa, reduce carbohidratii cand mananca dulciuri, mananca echilibrat, evita prajelile si mai ales se tine de orar: 3 mese si 2 gustari. Cum arata obiceiurile alimentare ale lui Laur? Mai bea un pahar de vin dar nu face exces, mai mananca o portie de cartofi prajiti o data la 3 luni, inainte manca un bol intreg de cartofi prajiti, in general a diminuat portiile. ,,Nu mai pun gura pe zahar, eu de cand mananc dulciuri cu fructoza am descoperit alte gusturi, simt gustul ingredientelor ceea ce este un plus. Daca as putea sa dau timpul inapoi, as renunta demult la zahar”, a spus Laur.
O perioada i-a fost greu mai ales ca trecea pe cantar tot ce manca, isi facea insulina, avea o dieta severa. ,,Eu la 13.30 trebuia sa mananc, chiar daca eram plecat nu conta, prietenii si cunoscutii m-au inteles si m-au respectat, fiindca programul meu era facut dupa orele de masa si injectiile pe care trebuia sa le fac. Placut nu are cum sa fie, oricat de subtire e acul tot il simti, dar nu mi-am ascuns boala, mi-am facut injectia chiar si la concerte, spectacole si am rasuflat usurat cand am scapat de insulina’, a afirmat Laur. Calitatea vietii s-a imbunatatit in momentul in care s-a declansat diabetul, fiindca a vazut ce se poate intampla, a reusit sa scape si chiar a avut un regres al bolii. ,,Daca nu mai iau medicatie nu inseamna ca nu am diabet, dar e sub control si mi-este mult mai bine, viata mea e mult mai buna acum”, a declarat Laurentiu care considera ca singurele metode de preventie a diabetului sunt: dieta si greutatea normala.

Curele de slabire – o insulta la adresa organismului!

Prof.dr. Cristian Serafinceanu
Prof.dr. Cristian Serafinceanu

Greutatea corporala e prima pe care trebuie s-o tii in frau. Usor de zis, greu de facut, mai ales atunci cand cari zilnic in spate 15-20 de kilograme in plus. Prof.dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este de parere ca obezitatea e factor de risc major pentru diabetul zaharat de tip2. ,,Exista si vulnerabilitate genetica, antecedente familiale, rude de gradul 1 cu diabet zaharat si un pattern familial de alimentatie care duce la supraponderalitate si obezitate, obisnuinta familala de a manca intr-un anumit fel hipercaloric. Astazi e clar ca primul pas in diabetogeneza de tip 2 este supraalimentatia de durata care induce hiperinsulinism, insulinorezistenta si produce diabet si este evident ca legatura dintre obezitate si diabetul de tip 2 este o legatura cauzala”, a afirmat prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic diabetolog la Institutul Paulescu. Medicii diabetologi cred ca mancatul in exces si pe termen lung declanseaza acest mecanism care duce in final la diabet. Dar mai exista si alti factori de risc pentru diabetul de tip 2. Cel mai vulnerabil – antecedentele familiale la care se adauga hipertensiunea, dislipidemia, cresterea trigliceridelor, scaderea colesterolului bun din sange, toate se constituie in sindromul X sau sindrom metabolic, care aduce risc de diabet zaharat si risc cardiovascular in acelasi timp.
,,Din pacientii cu diabet de tip 2, 90% sunt obezi, dar asta nu inseamna ca 90% din obezi fac diabet de tip 2. Daca avem 10% din populatie cu diabet de tip si 60% cu obezitate, putem spune ca 15-20% din cei cu obezitate fac diabet”, a spus prof. Serafinceanu. Prin urmare, optimizarea stilului de viata, scaderea in greutate trebuie sa reprezinte componentele unui stil de viata sanatos. Dar persoanele cu greutate apeleaza de obicei la curele de slabire pentru a scadea in greutate. ,,Curele de slabire sunt o insulta la adresa organismului, o agresiune. Nu diete sever hipocalorice, mai ales pentru diabet si pentru sindromul metabolic, fiindca sunt extrem de nocive. Calculul necesarului caloric si componenta optima a dietei in functie de sex, varsta, activitate fizica in ansamblu e meseria nutritionistului. In momentul in care pe termen lung se va normaliza dieta si se introduce si o activitate fizica rationala, cel putin 30 de minute pe zi de activitate fizica aeroba, mers alert, greutatea se normalizeaza si scade riscul de diabet. Scaderea in greutate intre 5-10% din greutatea actuala reduce semnificativ riscul de diabet. Si nu e greu sa reduci 5%, la 100 de kg sa scazi 5 kg, nu e un capat de tara”, e de parere medicul diabetolog. Iar pacientii au acum la indemana pe langa medicii specialisti in nutritie, si dieteticienii (meserie reglementata legal in Romania), prin urmare pot apela la sfaturile acestora pentru optimizarea stilului de viata.

Mentor urmareste pacientii cu diabet zaharat tip II in Romania timp de 3 ani

In opinia presedintelui Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, toti pacientii peste 45 ani trebuie sa faca cel putin odata la 3 ani o glicemie bazala dimineata pe nemancate. Daca exista factor de risc, dislipidemii, hipertensiune, obezitate atunci se face anual. Si in cazul persoanelor sub 45 ani, chiar si la 20 ani daca au obezitate, dislipidemie, hipertensiune, au in familie diabet, se masoara o data pe an glicemia. Depistat in mod activ diabetul, mai ales din faza de prediabet sau scaderea tolerantei la glucoza exista sansa sa fie cel putin partial reversibil si nu mai faca diabet persoana respectiva. Dar e greu sa-i prinzi pe romani sa-si faca toate explorarile care intra in sindromul metabolic cum ar fi dozarea lipidelor din sange (grasimile), displidemiei, acidului uric care creste concordant, analizele de screening: uree si creatinina, transaminazele, examen de urina, masurarea tensiunii arteriale, a circumferintei abdominale care este un indice antropometric important. Societatea medicilor diabetologi a lansat studiul MENTOR – Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients,
ca parte din noua strategie pentru combaterea diabetului zaharat si a bolilor metabolice, care ii va ajuta pe romani sa afle cum stau cu zaharul in sange. „Prin intermediul acestui studiu vrem sa vedem exact ce se intampla cu pacientii cu diabet zaharat tip II in Romania; care este starea lor initial si cum evolueaza in timp sub observatia medicilor specialisti. Intentionam sa folosim aceste date pentru educarea populatiei si pentru discutiile generale pe care intentionam sa le avem cu autoritatile din domeniul sanatatii”, a declarat prof. Serafinceanu la lansarea studiului. MENTOR se va desfasura pe o perioada de trei ani, pe un esantion de 1.300 de persoane din Bucuresti, Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Iasi), Muntenia (Dambovita, Prahova, Buzau, Braila, Teleorman, Tulcea, Ialomita, Calarasi, Constanta), Oltenia (Gorj,Mehedinti, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dolj), Banat/Crisana (Caras Severin, Hunedoara, Arad, Bihor, Alba, Satu Mare, Salaj, Timis). Coordonatorii regionali ai proiectului sunt Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca, Timisoara. ,,Vor fi 6 regiuni care si-au desemnat investigatorii, in fiecare judet vom avea unul-doua centre. Suntem in stadiu de a definitiva protocolul si a-l submite la ANMDM. Pacientii exista si trebuie sa gasim o metoda de randomizare, de exemplu al treilea pacient care intra in cabinet daca accepta, intra in studiu. Mentor e un studiu observational nu au de ce sa nu intre pacientii in el, mai ales ca au avantajul de a fi vazuti mai des si mai atent, mai structurat, datele sunt examinate cu mare atentie”, a precizat presedintele societatii.

Stresul si dulciurile in desaga diabetului

Marius Mihalache, la cei 32 ani ai sai incearca sa-si mentina greutatea pe linia de plutire. ,,Am mai slabit in ultima perioada, de luna trecuta cand aveam 97,5 kg la inaltimea de 1,77m, am ajuns la 88 kg. Aveam cam 20 de kg in plus. Vreau sa ating 80 kg. Pentru asta mai am de dat jos 8 kg, dar pana la Craciun cred ca voi reusi. Nu mi-e greu sa tin dieta si ma motiveaza rezultatul, lupta cea mai grea se da dupa ce ai atins valoarea, sa te mentii acolo”, a declarat Marius Mihalache. Desi bunica sa are diabet de mai bine de 10 ani, deci stie ce inseamna aceasta boala, desi e constient ca greutatea creste riscul de-a face diabet, atat vreme cat glicemia lui este buna, sta linistit. ,,Nu m-ar afecta foarte tare de cat atunci cand as fi la limita cu analizele, atunci m-as speria. M-am gandit ca as putea mosteni boala, dar glicemia mea este in limitele normale, am facut-o acum 6 luni. Imi fac odata pe an profilul lipidic in luna in care sunt nascut’, a spus Marius. Bunica lui, in varsta de 80 de ani, are diabet tip 2, dar nu depinde de insulina, ci ia doar tratament medicamentos. Prima data cand i s-a spus ce boala are, bunica a fost speriata si a inceput sa tina regim. A crezut ca moare, a intrat in soc, dar s-a obisnuit apoi cu ideea. Problema este ca dupa un timp bunica lui Marius isi lua doar pastilutele de diabet, nu si pe alea de tensiune si a facut un accident vascular cerebral (AVC). Asa se face ca a paralizat pe stanga si de vreo 5 luni e la pat. Nu stie cum a facut diabet si din ce cauza, banuieste totusi ca i se trage de la stres. ,,Cand nu stim sa explicam un lucru o dam ca a facut pe sistem nervos si atunci suntem acoperiti. Dar cand suntem fericiti ar trebui sa se duca toata boala de la noi. Bunica nu consuma dulciuri (in cafea punea mai mult zahar), dar uite ca s-a intamplat, probabil pe fond nervos”, a afirmat Marius. In privinta mitului care circula in popor, daca mananci zahar faci diabet, medicii il desfiinteaza. ,,Zaharul e un aliment, daca mananci mai mult zahar incarci pancreasul, secretia de insulina devine mai violenta si nu e bine, dar nu inseamna ca cei care mananca zahar fac diabet si cei care nu mananca zahar nu fac diabet. Daca mananci multe calorii si esti obez, riscul e mai mare sa faci diabet decat daca mananci doua lingurite de zahar pe zi’, a spus prof.dr. Cristian Serafinceanu. Tot din mitologia populara este si vorba ca stresul da diabet, asta fiind si explicatia lui Marius in cazul bunicii sale. ,,Are o fundamentare, exista hormonii antiinsulinici: cortizon adrenalina, hormoni de stres, care daca sunt continuu la nivel inalt antagonizeaza efectul insulinei. Nu s-a demonstrat a avea o contributie directa, dar s-a constatat in 1977 o crestere brusca a incidentei diabetului zaharat la cutremur, apoi la revolutie o crestere, perioadele de stres social se asociaza cu diabetul”, crede presedintele Societatii de Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

,,In casa am doar zahar brun si nu-mi indulcesc nicio bautura”

Cristiana Dorobantu are 26 de ani, o tensiune de aviator, o glicemie buna si o greutate in limite normale. De ce s-ar gandi o tanara cu o stare de sanatate buna la diabet si la preventie? Cristiana are o matusa, sora bunicii ei, care sufera de diabet zaharat de tip 2. Vazand cum se comporta un diabetic in familie a inteles ce inseamna boala atat pentru pacient, cat si pentru cei din jurul lui. ,,Matusa mea are 80 ani si de 10 ani sufera de diabet. Avea un cancer la san si in urma investigatiilor facute ulterior a descoperit ca e si diabetica. Nu e dependenta de insulina, ci are doar tratament medicamentos si regim alimentar. Are glicemia normalizata, fiind varstnica ii este teama si urmeaza cu strictete ce i se recomanda, mai ales ca e si supraponderala. S-a speriat cand a aflat de boala, fiindca nu vroia sa ajunga dependenta de insulina. Asta era cea mai mare temere a ei”, povesteste Cristiana care crede ca la venerabila varsta de 80 de ani poftele culinare nu mai sunt atat de acute ca la o tanara de 20 ani. Cristiana stie ca diabetul se poate transmite si pe cale genetica, dar fiind vorba de o ruda indepartata nu-si face probleme. ,,Eu fac odata pe an glicemia, am grija la ce mananc, daca am un aport de zahar mai ridicat intr-o zi incerc sa echilibrez in celelalte zile. Am o o greutate normala pentru varsta si inaltimea mea, am si masa musculara facand sport, insa sunt si zile in care mi-e pofta sa mananc ceva. Sunt zile in care mi-e pofta sa mananc doua prajituri intr-o saptamana, insa din teama ca zaharul e mai nociv decat orice altceva in secolul asta, incerc sa contrabalansez cu altceva. Incerc sa-mi iau in celelalte zile dulcele din fructe, mergand pe fructoza care e naturala sau miere. In casa am doar zahar brun si nu-mi indulcesc nicio bautura, nu prea beau cafea, ceaiul il beau neindulcit, nu beau bauturi dulci”, a spus tanara. Daca i-ar iesi glicemia mare, sustine ca nu s-ar speria, s-ar gandi la ce a consumat cu o zi inainte, ar manca normal si ar reface din nou glicemia. ,,Daca si atunci ar fi o valoare mai mare nu as astepta sa se agraveze lucru asta, as incepe sa fac niste investigatii. Eu am o alimentatie echilibrata, dar stiu ca nu ne ocoleste pe niciunul indiferent ca suntem slabi sau mai plinuti, iar supraponderalitatea e un factor predispozant si consider ca e una din bolile secolului” e de parere Cristiana Dorobantu. In opinia ei, totul porneste de la medic, care isi cunoaste pacientul si il poate determina sa ia pe mai departe decizii foarte bune pentru viitor. ,,Medicul are de-a face atat cu pacienti cu studii universitare, cat si cu pacienti care nu au nicio scoala si e important sa se coboare la nivelul fiecaruia, sa inteleaga ca daca ia un tratament are o sansa la viata. Totul porneste din cabinetul medicului, urmand ca mai departe pacientul sa fie responsabil de viata lui. Noi romanii suntem obisnuiti ca daca nu doare, daca nu e grav, sa nu facem nimic. Romanul nu stie ce inseamna preventie, ajunge in ultimul moment cand face tratament”, considera Cristiana. Tanara a slabit 15 kg intr-un an de zile si nu le-a mai pus la loc. A inceput sa faca sport, a renuntat la carne de un an de zile (mananca doar peste), la prajeli, la zahar industrializat. ,,Acum am 66 kg, la 1,65m, inainte eram supraponderala si sedentara, acum fac sala, aerobic, yoga si inot, merg de 3-4 ori pe saptamana la sala. Este trist ca nu sperie boala, ar trebui sa sperie. Fiind tanara, diabetul mi-ar afecta planurile de viata si de viitor, m-ar speria sa stiu ca sunt tanara, am o sansa sa fac multe lucruri si o boala cronica ma impiedica sa le fac”, a marturisit Cristiana. Daca medicul i-ar spune ca trebuie sa slabeasca 10 kg ca sa nu faca diabet, ar face asta imediat. ,,As slabi si as manca radacina de copac in fiecare zi doar sa stiu ca nu ajung la boala”, a spus tanara.

Dieta omului cumpatat indiferent de varsta

Daca curele de slabire pot fi periculoase, dieta diabeticului este numita dieta omului cumpatat, a omului sanatos, asa ca poate fi tinuta de oricine, fie ca e slab sau gras, fie ca e diabetic sau nu. ,,Daca pacientul e si obez sau supraponderal cum se intampla de obicei, atunci dieta are o componenta hipocalorica, din necesarul de calorii se scad 500 de calorii si pe termen lung se ajunge in 6 luni la acea scadere intre 5-10% si se obtine un trend de scadere catre greutatea ideala. Marius a marturisit ca daca ar afla ca face diabet, ar incerca sa fiu atent la ce mananca, ar face sport.
,,As incerca sa-mi reglez din stilul de viata decat sa ajung diabetic si la insulina. Este greu sa te abtii de la tot in prima faza, dupa aceea te obisnuiesti si incepe sa-ti devina un stil de viata. Dar sa ajungi la insulina cred ca e si mai greu, sa stai cu injectia tot timpul. Sunt tineri care au diabet. Cred ca e greu sa te abtii, sa cantaresti tot, sa-ti faci rostul vietii si sa mergi mai departe’, spune Marius. El deja a inceput sa umble la mancarea zilnica, sa micsoreze portiile, sa manance seara mai usor si mai putin si rezultatele se vad. Totusi crede ca medicii au un rol foarte important in convingerea pacientilor sa tina regim. ,,Nimeni nu tine regim, mai ales in rural, partea cu dieta e lasata la final de pacient si ar trebui sa fie cea mai importanta. Omul taie porcul si mananca ce are in curte si in gradina, poti sa-i zici de dieta ca tot ce are el mananca, adica muraturi cu slanina, carnati, bea o tuica. Conteaza si cat de mult poate convinge medicul, daca il sperie ca moare il impacteaza mult mai mult pe pacient”. Am rugat-o pe dieteticiana Viorica Olteanu, de la Institutul Paulescu sa ofere cateva sfaturi privind un stil de viata sanatos pentru persoanele supraponderale cu sau fara diabet.
O persoana de 20 ani supraponderala, dar care nu are diabet ar trebui sa faca sport, sa renunte la produse procesate, la dulciuri concentrate, sa manance fructe si legume mai multe. ,,La consumul de fructe si legume nu stam foarte bine, se mananca alimente procesate, fast foodul e inca la moda si nu e bine. Ar trebui sa se renunte la aceste obiceiuri”, a declarat dieteticiana Olteanu. Aceeasi persoana, daca are 15 ani in plus, adica la 35 ani, a mai primit recomandarea sa slabeasca, deoarece riscul aparitiei diabetului zaharat apare in jur de 40 ani. In privinta celor trecuti de 45 ani este important aportul alimentar, recomandandu-li-se alimente benefice in diabetul zaharat si obezitate precum: cereale integrale, legume verzi, fructe de padure, mere, citrice. ,,Alimente care nu sunt bune nici in diabet, nici in obezitate sunt cele cu grasimi alimentare in cantitate mare, dulciurile concentrate, prajeli, maioneze, fast-food, produse de patiserie-cofetarie, fiindca majoritatea sunt preparate cu margarina si au valoare calorica foarte mare, care se depaseste necesarul caloric”, a mai spus Viorica Olteanu.

Multe din complicatiile diabetului sunt invalidante

Bunica lui Marius a facut un accident vascular, o complicatie de temut a diabetului. Se stie ca riscul cardiovascular, adica sa faca un infarct sau AVC la o varsta tanara e de 3-4 ori mai mare la un diabetic fata de o persoana fara diabet. ,,Cel mai mare impact ar trebui sa aiba faptul ca diabetul nu e in sine o boala grava, ci prin complicatiile sale. Diabetul este o boala cardiovasculara, riscul de boala renala e de 5 ori mai mare, riscul de orbire si de amputatie a membrelor de cel putin 2-3 ori mai mari comparativ cu restul populatiei. Nu este o gluma, nu sunt complicatii usoare, de obicei sunt invalidante’, a precizat prof. Serafinceanu. Din pacate, diabetul e o boala progresiva, nu sta pe loc. ,,Diabetul este o boala perfida. Prof. Mincu zicea ca diabetul este o lume, adica e un fundal pe care se picteaza patologia cardiovasculara. Obezitatea e poarta de intrare in lumea asta” e de parere prof. Serafinceanu. Odata intrat pe poarta diabetului nu mai iesi. Din diabet nu regresezi, dar din prediabet da, daca scazi in greutate si optimizezi stilul de viata. Cel putin 50% din cazurile de prediabet au reusit sa nu faca diabet. De aceea, vizita la medicul diabetolog si apoi la dietetician poate fi cruciala pentru o persoana cu probleme de greutate. ,,Un obez poate sa previna diabetul mergand la o consultatie nutritionala care sa-i stabileasaca o recomandare de dieta, ce sa manance, cand, cum si in ce fel. Lasatul de mancat e ca lasatul de fumat, se ia o data decizia pentru toata viata. Medicul iti recomanda compozitia si masurile de modificare a comportamentului alimentar, un anumit tip de efort, durata si intensitatea, iar dieteticianul iti propune o dieta, te invata cum sa-ti prepari alimentele, cand sa mananci”, a subliniat medicul de la Inst. Paulescu. SRDNBM isi propune sa aduca Nutritia Clinica in atentia populatiei si sa elaboreze programe de evaluare nutritionala a populatiei. Primii pasi deja s-au facut; avem dieteticieni recunoscuti, se demareaza un studiu de anvergura nationala pentru pacientii cu diabet, urmand apoi optimizarea managementului terapeutic al pacientilor cu diabet zaharat de tip II: screeningul si conduita terapeutica pentru prevenirea complicatiilor.

 

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close