Cum previn / tratezSanatate

Obezitatea la copii, alarmanta

La nivel mondial 42 milioane de copii sunt supraponderali. Obezitatea infantila este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica ale secolului 21, de aceea trebuie tratata cu maxima seriozitate.

Americanii sunt fruntasi la capitolul obezitate infantila. Nici australienii nu au copii trasi prin inel. Unul elev de liceu din patru este supraponderal sau obez. Nici englezii nu stau grozav, iar romanii incep si ei sa aiba copii cu probleme de greutate. De altfel, obezitatea se afla in topul factorilor de risc la romani.

De cativa ani medicii nutritionisti, ingrijorati de amploarea pe care a luat-o fenomenul numit globezitate, trag puternice semnale de alarma in privinta copiilor supraponderali si obezi.
Dragi parintii, nu va jucati cu greutatea micutilor, pentru ca orice fapta nesabuita in copilarie va avea repercursiuni in viata ulterioara a adultilor. Cu alte cuvinte, copiii rotofei sunt predispusi la o greutate corporala mare si la varsta adulta. In plus, vor face mai repede diabet si dislipidemie. Se vor confrunta cu probleme respiratorii, boli cardiovasculare si probleme ortopedice, toate la tinerete.

“Se considera obez un copil a carui greutate depaseste cu 20% greutatea ideala. Excesul cu 10% fata de ideal se defineste cu termenul de suprapondere”, sustine dr. Corina Paul, medic primar pediatru la clinica Medicover.

Indicele de masa corporala

Obezitatea la copii, alarmanta
Obezitatea la copii, alarmanta

Nu incerca sa-ti indopi copilul doar de dragul falcutelor si manutelor rotofeie. Ai grija de greutatea sa! Daca vrei sa vezi unde se situeaza copilul tau, calculeaza-i indicele de masa corporala (BMI sau IMC).

BMI = greutatea in kilograme / (inaltimea in metri x inaltimea in metri).

Iata ce indica BMI-ul unui copil:
– Un BMI mai mic de 19 – copil cu greutate sub cea normala.
– Un BMI cuprins intre 19-24.9 – copil cu greutate normala.
– Un BMI cuprins intre 25-29.9 – copil gras.
– Un BMI de peste 30 – copil obez.

Noile valori ale indicelui de greutate corporala acceptate pe plan international ca limita inferioara pentru obezitate sunt:

– 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la varsta de 2 ani
– 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la varsta de 5 ani
– 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la varsta de 10 ani
– 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la varsta de 15 ani
– 30 pentru baieti si pentru fete, la varsta de 18 ani sau mai târziu.

Bine ar fi daca toata familia ar face acest calcul, deoarece problemele cu greutatea se mostenesc.
Clubulgrasilor.ro te ajuta sa-ti controlezi greutatea. Poti sa afli ce indice de masa corporala ai, introducand datele la sectiunea Calcul indice masa corporala. Ti se va calcula automat IMC-ul. Mai poti afla care este greutatea ideala si ce risc ai in functie de grasimea abdominala.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close