Ce invatEducatie

O doza de imunitate la otrava

«Noi nu ne-am implica personal daca nu am fi de acord cu ceea ce ni se spune. Imediat ce ai fost de acord, otrava se raspandeste in interiorul tau si tu te lasi prins in visul iadului. Premisa acestei capcane este ceea ce numim importanta de sine. Importanta de sine, sau faptul ca luam lucrurile la modul personal, este expresia suprema a egoismului, deoarece noi facem presupunerea ca tot ce se petrece in jur are legatura cu noi. Noi invatam sa devenim subiectivi (sa interpretam totul la modul personal) in timpul educatiei noastre, al indoctrinarii noastre, cand ajungem sa credem ca suntem responsabili pentru tot. Eu, eu, eu, intotdeauna eu!
Nimic din ceea ce fac ceilalti oameni nu este din cauza noastra. Este din cauza lor. Toti oamenii traiesc in propriul lor vis, in mintea lor; ei se afla intr-o lume complet diferita de cea in care traim noi. Atunci cand interpretam personal realitatea, noi pornim de la premisa ca lumea noastra este cunoscuta de ceilalti si incercam sa dominam lumea lor cu lumea noastra.
Chiar atunci cand o situatie pare cu adevarat personala, chiar daca ceilalti ne insulta direct, acest lucru nu are de-a face cu noi. Ceea ce spun ei, ceea ce fac ei si opiniile pe care le au sunt intr-o legatura directa cu legamintele pe care le-au facut in mintile lor, cu propriile lor dogme. Punctul lor de vedere s-a nascut din toate programarile pe care le-au primit pe parcursul indoctrinarii lor.

Daca cineva isi da cu parerea despre dumneavoastra si spune: “Vai, esti cam gras”, nu trebuie sa luati acest lucru la modul personal, deoarece adevarul este ca acea persoana se confrunta cu propriile sale sentimente, convingeri si pareri. Acea persoana incearca sa va trimita o otrava, dar nu poate reusi acest lucru decat daca veti considera parerea ei drept un afront personal, caz in care preluati acea otrava, care devine parte integranta din fiinta dumneavoastra. Dand lucrurilor o interpretare personala deveniti o prada usoara pentru acele animale de prada care sunt magicienii negri. Acestia va pot vraji usor cu o mica parere, inoculandu-va astfel orice otrava doresc; acordand parerii lor o interpretare personala, dumneavoastra inghititi otrava.
Va hraniti astfel cu gunoiul lor emotional, care devine in acest fel gunoiul dumneavoastra. In cazul in care nu acordati insa acestor lucruri o interpretare personala, veti ramane imun in mijlocul iadului. Imunitatea la otrava din mijlocul iadului este darul acestui legamant.

Atunci cand luam lucrurile intr-un mod prea personal, ca pe un afront, noi ne simtim ofensati, iar reactia noastra este de a ne apara credintele si de a crea conflicte. Noi transformam astfel ceva lipsit de importanta in ceva de proportii gigantice, intrucat simtim nevoia sa avem in permanenta dreptate si sa-i facem pe toti ceilalti sa inteleaga ca gresesc. La fel procedam si atunci cand le oferim tuturor parerile noastre, incercand din rasputeri sa-i convingem de justetea lor. In acest fel, tot ceea ce simtim si tot ceea ce facem devine o proiectie a propriului nostru vis, o reflexie a propriilor noastre legaminte. Tot ceea ce facem noi, tot ceea ce spunem si toate parerile pe care le avem sunt rezultatul legamintelor pe care le-am facut, iar aceste pareri nu au nimic de-a face cu ceilalti.»

Sursa: Don Miguel Ruiz – Cele patru legaminte. Cartea intelepciunii toltece; Editura MIX, Brasov, 2002, pag. 60-62.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vezi si ...

Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker