
Ce legatura are creierul meu cu ciorba sau friptura din farfurie? Ei bine, are, potrivit expertului englez in nutritie Patrick Holford. Acesta a scris o carte pe care a intitulat-o „Gandesti asa cum mananci. Noua alimentatie optima pentru creier”, care a fost publicata de editura All si la noi in Romania.
Cel mai important nutriment pentru creier este glucoza. De aceea, autorul si fondatorul Institutului pentru Nutritie Optima din Londra recomanda cat mai multi carbohidrati complecsi si simpli pentru a functiona cat mai bine creierul. Totusi, Holford tine sa precizeze ca painea si orezul alb, carbohidrati rafinati, au un efect similar zaharului rafinat si nu sunt recomandate a fi consumate in mod frecvent, intrucat atrag dupa sine cresterea hormonului stresului, adrenalina.
Grasimi inteligente, grasimi periculoase
Din totalul de grasimi ingerate, nu mai mult de o treime ar trebui sa fie saturate si cel putin o parte uleiuri polinesaturate. Acizii grasi omega 3 si omega 6 sunt necesari creierului uman. Alimentele bogate in aceste grasimi sunt semintele de in, canepa, dovleac, nucile dar si pestii: somon, ton, macrou, hering. Daca vrei sa nu-i lipseasca creierului tau grasimile bune pentru a functiona, mananca nuci si seminte. Evita insa alimentele prajite, precum si grasimile saturate din carne si produse lactate. Nu elimina oul din dieta, intrucat acesta contine albumina si este bogat in omega 3.
Vitaminele si mineralele, nelipsite din alimentatie
Grupul de vitamine B este esential pentru sanatatea mintala. Dar si celelalte nutrimente cum ar fi vitamina C, calciul si magneziul, manganul, zincul trebuie sa se regaseasca in alimentatia zilnica. In caz contrar, efectele deficientei isi fac aparitia prin: concentrare si atentie scazuta, depresie, stres, iritabilitate, memorie slaba, insomnie, ameteli. Holford spune ca ideal ar fi sa consumi 7 portii de fructe si legume proaspete in fiecare zi. Daca nu reusesti, mananca macar cinci portii, fie ele formate si din suc natural de legume si fructe, si iti vei pastra creierul in cea mai buna forma.

Antinutrimentele imbatranirii premature a creierului
Sunt cateva „deseuri” care pot duce la imbatranirea creierului mult mai repede decat ai vrea. Fumatul, alcoolul, stresul, vesnicii inamici ai sanatatii, isi lasa amprenta si asupra creierului. Pe langa acestia mai sunt cativa care dau batai de cap medicilor. Plumbul ataca ireversibil creierul. Cadmiul este asociat cu cresterea tendintei la agresiune si cu tulburarea performantelor mintale, iar mercurul este si el foarte toxic. Periculosi sunt si aditivii chimici din alimente, motiv pentru care autorul cartii recomanda sa eviti alimentele care contin liste lungi de aditivi.
Nutritia optima, o necesitate
In opinia lui Patrick Holford in tratarea depresiei, anxietatii si a altor forme mai severe de afectiuni mintale exista o cale mai buna, mai ieftina si mai simpla: alimentatia optima. De aceea, a doua jumatate a cartii „Gandesti asa cum mananci” ia pe rand boli precum schizofrenia, autismul, sindromul Down, epilepsia, Boala Parkinson, depresia, anxietatea, Boala Alzheimer si ofera sugestii de preventie, stopare si tratare cu ajutorul alimentelor. „Nutritia optima nu este un lux. Este o necesitate daca vrem sa ramanem sanatosi, fericiti si sa ne pastram mintea intacta in secolul 21”, asa isi incheie cartea Patrick Holford.