Din RomaniaPovesti XXL

Dumitru Constantin Dulcan: “Se poate slabi prin imaginatie!”

Interviu de Alexandra Manaila

Desi a trecut de 70 de ani, profesorul universitar dr. Dumitru Constantin Dulcan nu-si arata adevarata varsta. Se mentine bine, la o greutate acceptabila, iar fata nu-i tradeaza anii pe care-i poarta. In privinta slabirii si a mentinerii greutatii, medicul si scriitorul a gasit cheia potrivita…

De profesie neurolog si psihiatru, omul de stiinta Dumitru Constantin Dulcan a avut dintotdeauna preocupari in cercetarea creierului, a gandurilor si a informatiei inteligente. Profesorul universitar, socotit drept una dintre mintile luminate din Romania, se bucura de recunoastere si la nivel international, fiind atat membru al unor prestigioase societati stiintifice internationale, cat si detinator al multor premii stiintifice si literare.”Inteligenta materiei” este cartea care l-a facut celebru si pentru care a primit premiul “Vasile Conta” al Academiei Romane in urma cu doua decenii. Mereu in cautare de raspunsuri, Dulcan a calatorit China, Japonia, India, Europa, SUA, Canada si Australia, unde a studiat si a lucrat imbogatindu-se cu noi perspective asupra constiintei. In opinia sa “constiintei noastre i s-a dat in primire un creier si creierului un trup”. De noi depinde insa cum le folosim…

Clubul grasilor( C.G.): Cat de mult ajuta psihicul in scaderea in greutate?

Dumitru Constantin Dulcan (D.C.D.): In lupta impotriva obezitatii are extrem de mare importanta starea psihica a omului. In clipa de fata stim ceea ce nu stiam cu mult timp in urma si anume ca ceea ce gandim, daca gandim intens, acel lucru se si intampla. Cu alte cuvinte daca noi ne imaginam ca avem o silueta placuta, asa cum ne convine noua, mai mult chiar daca ne situam la o varsta la care noi nu eram supraponderali si ne pastram in minte intens acest gand, aproape permanent, sau oricum ne gandim de cel putin doua ori pe zi, acest lucru se poate intampla, bineinteles alaturi de dieta pe care trebuie s-o respecte fiecare om care pleaca pe acest drum al scaderii in greutate cand ea depaseste limitele normalului.

C.G.: De ce este atat de importanta starea pishica a omului?

D.C.D.: Omul ar trebui sa evite in primul rand depresia, apoi stresul, iritarea si mania. Da, mania distruge foarte multi neuroni si pune sistemul imunitar in dificultate. In momentul in care noi suferim un stres, ne infuriem sau suntem tristi, apararea organismului nostru, prin faptul ca sistemul imunitar devine deficitar, este inhibat de starea asta de depsresie sau stres si noi ramanem vulnerabili la boli. De aceea este important sa avem o stare optimista. Optimismul, speranta sunt extrem de importante pentru fiinta umana indiferent de ce intreprindem: ca vrem sa slabim, sa ne simitim bine, sa invatam, sa fim fericiti. Este extrem de important sa fim optimisti.

C.G.: Chiar si atunci cand dieta esueaza?
D.C.D.: Da, chiar si atunci, fiindca se poate prin simpla imaginatie, daca facem acest exercitiu o ora-doua pe zi, putem avea sansa sa slabim. Trebuie sa ne imaginam exact asa cum vrem sa fim, s-o pastram in minte si lucrul acela se poate intampla, pentru ca acolo unde trimitem gandul se duce si energia. Noi cand gandim emitem un camp, acest camp este energie. Ei bine in clipa in care gandim ceva campul de energie pur si simplu se modeleaza dupa continutul ideii noastre.

C.G.:Exista studii care arata ca oamenii care slabesc au celule neuronale mai bune, mai functionale decat ceilalti?

D.C.D.: Nu exista legatura intre grasime si celule neuronale, dar sigur ca da poate exista un dereglaj de ordin tiroidian si atunci da, vorbim de obezitate in sensul patologic. Dar in cazul unui om normal din punct de vedere endocrin nu putem sa acuzam cu nimic bietul creier.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker