Ce citescEducatie

Dieta care vindeca diabetul

Dr. Neal Barnard
Dr. Neal Barnard

Cand citesti un asemenea titlu, parca nu-ti vine sa crezi… o dieta care sa vindece diabetul? Medicii vorbesc despre diabetul zaharat ca fiind o boala cronica, ireversibila, care nu se vindeca niciodata, dar cu care poti trai mult si bine daca ai grija de tine. Diabetul si obezitatea sunt destul de strans legate, intre ele, aproximativ o treime dintre persoanele obeze fac diabet.

Sugarii obezi vor fi predispusi la maturitate la diverse boli printre care si diabetul, motiv pentru care inca din copilarie trebuie sa le fie supravegheata atat glicemia, cat si greutatea corporala. Revenind la diabet, editura All a avut curajul sa publice in Romania o carte a medicului Neal Barnard „Dieta care vindeca diabetul„. Profesor asociat de medicina la Universitatea de Medicina George Washington din SUA si renumit cercetator in domeniul diabetului zaharat, dr. Barnard vorbeste in cele 275 de pagini ale cartii sale despre o dieta perfecta intr-o lume imperfecta. Este bazata pe mese regulate care contin legume, fructe si cereale, dar care sunt menite sa tina starea de sanatate si glicemia la un nivel acceptabil. Cartea se adreseaza atat celor care sufera de diabet de tip 1, cat si celor cu diabet de tip 2, punand accent pe tipul de produs alimentar consumat si nu pe micsorarea portiilor sau pe reducerea numarului de calorii ingurgitate.

Inversarea diabetului

La baza dietei sale stau ore nenumarate de cercetare in universitatile Georgetown si George Washington DC, precum si studii medicale care demonstreaza eficienta ei. Un studiu facut in 2003 cu sprijinul Institutului National de Sanatate a demonstrat ca dieta dr. Neal Barnard accelera pierderea in greutate si regla colesterolul mai bine decat o facea dieta standard de aur la acea data. „Multe persoane bolnave de diabet zaharat simt ca se afla pe un drum care ii conduce treptat catre cresterea in greutate, cresterea inceata, dar sigura la nivelul glucozei din sange (hiperglicemie), mai multe doze de medicamente si catre complicatii mai grave. Inversarea diabetului zaharat inseamna inversarea acestei tendinte. Daca greutatea este o consecinta, aceasta poate scadea-treptat, dar decisiv”, sustine autorul cartii.

Pasi pentru a pierde in greutate

Obezitatea este unul din factorii importanti in declansarea acestei boli. Singurul element de preventie este reducerea greutatii. Problema este ca, odata castigul ponderal instalat, organismul isi reseteaza toate sistemele de reglare si incearca sa-si mentina noua stare supraponderala, astfel incat cel care va lupta sa-si combata obezitatea se va lovi de o rezistenta acerba din partea organismului. „Daca doriti sa evitati inmagazinarea caloriilor in exces, trebuie sa evitati consumul caloriilor concentrate in grasimile de natura animala. Astfel, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este acela de a evita consumul de produse animale”, sustine dr. Neal Barnard. Un alt pas e acela de a mentine consumul de uleiuri vegetale la un nivel scazut. Inca un pas il reprezinta mesele bogate in alimente cu fibre, leguminoase, fructe, cereale. Iar daca vrei sa faci cu adevarat pasul cel mare si sa tii dieta, in carte vei gasi meniuri si retete pentru 7 zile, dar si propuneri de deserturi si retete dulci.

Efectul: reduci sau elimini medicamentele

Cu ajutorul dietei lui Neal Barnard, vei putea controla glicemia si reduce doza de medicamente antidiabetice in doar cateva saptamani. Sta scris pe primele file ale cartii, dar o demonstreaza si studiile cu pacientii care au urmat programul bazat in totalitate pe schimbarea alimentatiei. Nu s-a folosit niciun medicament nou, niciun supliment magic, nici macar un program de exercitii fizice, insa rezultatele au fost uimitoare. „Doua treimi dintre pacienti si-au imbunatatit atat de mult starea de sanatate, incat au fost capabili sa reduca sau sa elimine medicamentele in mai putin de 12 saptamani”, a precizat dr. Neal Barnard in cartea sa. Pentru avizii de stiinta si noutati, „Dieta care vindeca diabetul” contine si doua anexe, la sfarsit, una in care sunt explicate medicamentele antidiabetice pe intelesul tuturor si alta in care sunt explicate ingredientele care nu le sunt tocmai familiare romanilor.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close
Close