Ce invatEducatie

Cum sa ne hranim sanatos

Primul manual de nutritie pentru scolarii mici a fost lansat in premiera in educatia nutritionala din Romania de catre Lygia Alexandrescu.

Autoarea manualului de la Editura Aramis, este lector universitar, nutritionist, dar si mamica unei fetite de varsta scolara. “Educatia nutritionala trebuie sa inceapa in copilarie si principiile acesteia sa fie urmate pe tot parcursul vietii, asigurandu-se astfel o stare de sanatate robusta si un nivel crescut de confort al vietii, in toate etapele sale. Asa s-a nascut ideea acestui manual, dedicat copiilor din clasa a IV, copii care au deja notiunile de baza privind corpul uman”, a marturisit Lygia Alexandrescu.

Manualul este avizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si va fi introdus ca optional in curicula scolara din Romania, incepand cu anul scolar viitor.
“Orice lucrare scolara, cu atat mai mult una care propune si o programa, necesita avizul comisiei de specialitate din cadrul MECTS, ca gir al calitatii si al unui continut adecvat. „Cum sa ne hranim sanatos“ a primit acest aviz, astfel incat lucrarea poate fi folosita la disciplinele optionale, in cadrul proiectelor interdisciplinare sau ca suport pentru educatia non-formala”, a precizat Alina Pertea, redactor sef Aramis.

Manualul este foarte prietenos, notiunile de teorie fiind prezentate sub forma unor benzi desenate. Este structurat in patru mari capitole:
1. Stil de viata sanatos – consolideaza si aprofundeaza cunostintele copiilor asimilate la orele de educatie pentru sanatate
2. Nutrienti speciali – capitolul prezinta valoarea nutritiva si energetica a substantelor continute de alimente
3. Piramida alimentara explicata – prezinta grupele de alimente
4. Etichetele alimentelor – prezinta datele cuprinse de etichetele produselor alimentare si explica modul de citire si interpretare a acestora.

Cum sa ne hranim sanatos - Lygia Alexandrescu
Cum sa ne hranim sanatos – Lygia Alexandrescu

In intervalul 5-10 ani, copiii invata usor deprinderile sanatoase, asimileaza mult mai rapid notiunile de baza ale unei nutritii echilibrate, din acest motiv Cum sa ne hranim sanatos a fost scris special pentru scolarii mici, respective elevii de clasele IV-V.

Lygia Alexandrescu
Lygia Alexandrescu

“Traim intr-o societate in care totul este ambalat, frumos colorat insa foarte multe alimente sunt departe de a fi naturale. Nu trebuie insa sa uitam ca avem alternativa. Optiunea ne apartine. Si trebuie sa exersam acest drept de la varste cat mai fragede. Noi, ca parinti si educatori, nu trebuie sa ne lasam influentati de reclame agresive, ci sa ne invatam copiii ca isi pot satisface gusturile si nevoile prin alegeri sanatoase. Este suficient sa pornim de la citirea etichetei unui produs alimentar pentru a schimba un mod de gandire in formare. Nu trebuie sa asteptam pana ce copii se vor convinge singuri atunci cand informatiile dobandite in scoala le permit o gandire critica si analitica. Obiceiurile alimentare sanatoase se pot forma in primii ani din viata”, a spus Lygia Alexandrescu.

Parintii pot parcurge si ei acest manual fara probleme. Cu siguranta vor gasi cateva informatii utile cum ar fi micile trucuri pentru citirea etichetelor alimentare.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close