Cum previn / tratezSanatate

Bani pe sanatate sau pe fastfood?

Nimeni nu se indoieste de profiturile facute de restaurantele de fastfood in Romania, o piata evaluata la jumatate de miliard de euro.

Bani pe sanatate sau pe fastfood?
Bani pe sanatate sau pe fastfood?

Ba, mai mult intra si jucatori noi, cum ar fi Subway, cel mai mare lant de restaurante fast food din lume, care si- a deschis recent prima unitate in Romania. A intrat in ring, are planuri ambitioase pentru urmatorii ani si se bate cu McDonad’s, KFC si Burger King. In timp ce Subway si-a propus sa atinga magica cifra de 40 magazine, celelalte trei lanturi detin deja 112 magazine in Romania. „Suntem cu totii la curent cu scandalul Cupru Min. Din variile calcule, sa retinem cea mai optimista cifra de afaceri avansata in presa: un miliard de euro anual. O alta industrie locala – ma refer la fastfood – este si ea in prefaceri, iar McDonald’s, Burger King, KFC etc. se lupta pentru o piata de cinci sute de milioane de euro anual. Piata sanatatii din Romania inseamna de trei ori mai mult decat Cupru Min si industria fastfood luate la un loc. Vorbim despre aproape cinci (!) miliarde de euro anual. Iata o piata atragatoare pentru asiguratori! In plus, spre deosebire de banii din cupru si din fastfood, banii din sanatate sunt siguri. Nu trebuie sa foreze nimeni dupa ei si nu trebuie sa se lanseze nici o campanie promotionala ca sa fie obtinuti, pentru ca vorbim despre banii pe care ii scoti din „buzunar” la fiecare salariu, conform prevederilor legale, fie ca esti de acord, sau nu”, sustine dr. Florin Chirculescu, medic chirurg toracic la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Insa medicul nu evita sa semnaleze scurgerile de fonduri din sistem. Daca esti un bun roman care isi achita toate darile si obligatiile catre stat, inclusiva asigurarea la sanatate, atunci ar trebui sa dormi linistit. Insa cand ai probleme cu sanatatea nu prea beneficiezi de drepturile tale si te trezesti ca mai scoti niste bani din buzunar. Practic platesti din propriul buzunar 250 de euro anual, dar nu simti ca esti tratat corespunzator de acesti bani.Oficial acesti bani ar trebui sa ajunga la Sanatate. Neoficial, nu se stie unde ajung. Prin urmare, te multumesti cu ce se gaseste prin spital, farmacie sau cabinetul medical. Dar mai depinde si de statutul social, mai ales atunci cand e grav si se lasa cu internare.
„El, decidentul care tine in mana painea si cutitul, ia de regula avionul, in timp ce tu, pacientul-elector, iei loc pe un scaun intr-o sala de asteptare. S-ar putea ca el, decidentul, sa fie consultat inaintea ta, poate chiar de unul dintre medicii romani care au tinut cont de sfatul presedintelui: – Plecati din tara, eu n-am ce sa fac pentru voi!”, spune dr. Chirculescu. Daca o tii tot asa timp de 30 ani-40 ani, banii pe care ii dai la statul roman, mai precis la sistemul de asigurari de sanatate fac exact cat taxa ta initiala pentru o franciza Subway, in caz ca te-ai decide sa deschizi intr-o tarisoara din Europa. Un calcul simplu si te vei ingrozi 7.500 – 10.000 de euro investiti in Sanatate la statul roman sau intr-o afacere de tip fastfood.

Evaluarea sanatatii si a portofelului

Unii isi pun sperantele in aparitia caselor de asigurari private. Dar contributiile pe care le vei plati acestora vor fi diferite, in functie de riscurile pe care le prezinti. „Un pacient de 30 de ani, nefumator, fara probleme de sanatate aparenta, care practica sport de trei ori pe saptamana, va plati mult mai putin decat un pacient de 75 de ani, diabetic, cu hipertensiune si cardiopatie ischemica”, e de parere dr. Florin Chirculescu.

Evaluarea sanatatii si a portofelului
Evaluarea sanatatii si a portofelului

Asadar, mai bine iti pui portofelul in slujba pastrarii sanatatii decat in slujba stomacului. Dar cum sa faci asta in mod inteligent? Sa-ti schimbi stilul de viata, inclusiv cel alimentar. Daca vei mananca produse fast-food in exces, nu doar ca vei ingrosa profiturile restaurantelor de profil, dar te vei imbolnavi si vei scoate mai multi bani din buzunar ca sa te tratezi si ca sa-ti platesti asigurarile de sanatate. Daca vei merge mai des la controale medicale, chit ca vei plati in plus consultatia si alte analize, vei afla cum stai cu sanatatea si vei putea preveni din timp eventualele probleme. Daca vei face renunta la sedentarism si iti vei lua un abonament lunar la sala de sport sau la piscina ca sa inoti, vei face mai multa miscare si vei fi mai tonic si sanatos.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close